Virolaiset lajikkeet

Suomen Pioniseuran yhteistyökumppani Marika Vartla (Floksiaed) lahjoitti Kotkan pionipuistoon Sulev Savisaaren ja Marikan itsensä jalostamia virolaisia pionilajikeita syksyllä 2020.

Benita

’Benita’, Paeonia lactiflora (Sulev Savisaar, 2019)
Kukka on puhtaan valkoinen, joskin avautumisvaiheen alkaessa vaaleanpunainen.  Kukka on muodoltaan kerrattu, halkaisijaltaan 15 cm, ja keskellä olevaa valkoista kruunua koristavat vadelmanpunaiset emireunukset. Terälehtikruunua ympäröivät kauniisti keltaiset staminoidit eli joutoheteet, jotka ovat muuntuneita heteitä, joten kukkaan muodostuu ikään kuin ”kaulus”. ’Benita’ kukkii sesongin keskivaiheilla. Se tekee sivunuppuja, ja sillä on kauniit tummanvihreät, kiiltävät lehdet. Pensaan korkeus on 100 cm. Lajikkeella on paksut juuret, joten se on huonosti jaettavissa ja tuloksena on niukasti juurakon jakopaloja.

Imant Ridaliste

’Imant Ridaliste’, Paeonia lactiflora (Sulev Savisaar, 2009)
Sulev Savisaar antoi lajikkeelle nimen ’Imant’ vuonna 2009, mutta nimesi lajikkeen uudelleen ’Imant Ridalisteksi’ vuonna 2011. Pioni on nimetty Elvan kukkaviljelijän mukaan, joka oli 1980-luvulla merkittävä kivikkokasvien omistaja. Lajike on P. lactiflora ’Marilla Beautyn’ avopölytteinen taimi.  Kukka on vaaleanpunainen, kerrattu kukka, terälehdet tiheästi kuin ruusulla. Vanhetessaan kukka muuttuu valkoiseksi. Kukinta sesongin keskivaiheilla tai myöhäinen. Pionin korkeus on 85–95 cm.

Karine
’Karine’, Paeonia lactiflora (Sulev Savisaar ja Marika Vartla, 2019)
Kasvatettu Sulev Savisaaren P. lactiflora -taimesta, joka kylvettiin akunperin Velma Atkinsoni -lajikkeen siemenistä vuonna 2006. Pinkki, yksinkertainen kukka, jonka terälehdet ovat kahdessa kerroksessa. Kukan halkaisija on 14 cm. Keltaisia heteitä keskellä. Nuoren kukan emit ovat vihreät, mutta vanhetessaan ne muuttuvat tummanpunaisiksi. Emien päät ovat pysyvästi punaisia. Terälehdet kaartuvat kuppimaisesti. Varhainen kukinta. Yleensä yhdessä varressa on kolme kukkaa, mikä pidentää merkittävästi kukinta-aikaa. Kasvin korkeus 90 cm.

Mannavaht

’Mannavaht’, Paeonia lactiflora (Sulev Savisaar, 2011)
Pionin nimi on suomeksi ’vispipuuro’, joka sana viittaa osuvasti kukan väriin. ’Mannavaht’ on Kukeni Jishi -lajikkeen vapaalla pölytyksellä saatu taimi. Vaaleanpunainen, myöhemmin kirkkaamman värinen kukka. Kukan muoto on puolikerrattu tai kerrattu, ja terälehtien asennon puolesta se muistuttaa ruusua. Kukan halkaisija on 18–20 cm. Lajike tekee paljon sivunuppuja. Koska pää- ja sivunuput kukkivat lähes yhtä aikaa, pionin kukinta näyttää erittäin runsaalta. Kukinta-aika on varhaisen ja sesongin keskivaiheen välissä.

Mõisaproua

’Mõisaproua’, Paeonia lactiflora (Sulev Savisaar, 2019)
Sulev Savisaar on nimennyt pionin Marikan Vartlan kunniaksi, koska Marika on Mädapea mõis -nimisen kartanon rouva. Japanilaistyyppinen kukka, jossa on violetteja terälehtiä ja aprikoosinvärinen keskusta. Pionin korkeus on 90 cm.

%d bloggaajaa tykkää tästä: