Finska Pionsällskapet rf
Suomen Pioniseuran yhteistyökumppani Pionien Koti on lahjoittanut Kotkan pionipuistoon näyttävän tarhan kiinanpioneja, kolme kasvia kutakin lajiketta, jotka menestyvät hyvin koko Suomessa. Valintakriteerinä on ollut Pionien Kodin näkemys, että nämä ovat Suomen 10 suosituinta lajiketta.
Valinnanvaraa olisi hurjasti, sillä pionilajeja on noin 30 erilaista ja niiden sisällä lajikkeita tuhansittain. Keskeinen syy kiinanpionien valintaan on selvä: ne ovat kaikista kestävimpiä, kuten näytemailla Taivassalossa on voitu havaita. Mukaan otettiin myös nyt muodissa oleva itoh-pioni ’Bartzella’, joka voitti kesällä Suomen kaunein pioni 2020 -kilpailun. Kutsumme tätä valikoimaa nimellä ”TOP 10”.
1. Barbara (rekisteröity 1964) on puolalainen pioni. Pallomaisen (bomb) kukan uloimmat terälehdet kaartuvat alas. Väri on voimakas vaaleanpunainen. Barbara on tukeva ja hieman keskimittaista kiinanpionia matalampi (noin 90 cm). Kuva M. Uusi-Honko
2. Duchesse de Nemours (Calot 1856) on ikivanha ranskalainen pioni, joka tuoksuu ihanalle. Se on erittäin suosittu leikkokukkana, ja kukkakaupan valkoisista kerratuista pioneista suurin osa onkin Duchesse de Nemoursia. Kukan keskellä on usein hieman kerman väriä, joka vaalenee kukinnan jatkuessa. Hentovartisena tämä pioni vaatii hyvän tuennan, mutta se valloittaa hurmaavalla tuoksullaan ja on ansainnut paikkansa puutarhassa. Kuva M. Uusi-Honko
3. Festiva Maxima (Miellez 1851) on vanha ranskalainen lajike ja Suomessa valkoisista kerrannaisista pioneista yleisin. Festiva Maxima aloittaa kukinnan kiinanpioneja. Sillä on vahvat varret mutta hyötyä tukemisesta. Puhtaanvalkoisen kukan keskellä on aavistus karmiininpunaa. Miellyttävä tuoksu.
4. Sarah Bernhardt (Lemoine 1906) on vanha ja Suomen yleisin vaaleanpunainen pionilajike, jota maailmalla paljon viljellään myös leikoksi. Niinpä kukkakaupasta tai marketeista ostettu vaaleanpunainen leikkopioni on todennäköisesti ”Saara”. Saara on pioniksi kaikin tavoin keskiverto: ei kaikista korkein, ei kaikista isoin kukka eikä kaikista hurmaavin tuoksu. Silti juuri Sarah mielletään ”siksi oikeaksi pioniksi”. Taivassalossa se menestyy näytemaalla jopa hieman huonommassakin paikassa, jossa sillä on vain parikymmenen sentin vahvuudelta maata kallion päällä. Sarah on kauneimmillaan kukittuaan muutaman päivän, kun vanhimmat kukat alkavat jo vaaleta. Vuodesta toiseen verkkokaupan myydyin.
5. Jadwiga (rekisteröity 1964) on kaunis puolalainen lajike. Kukka on pallomainen (bomb). Vaaleanpunaisten terälehtien kärjet näyttäisivät kimmeltävän auringossa, aivan kuin niihin olisi siroteltu kimalletta. Jadwiga on vahva ja pärjää kevyelläkin tuennalla. Hyvä leikkokukka. Eräs suosikeistamme!
6. Dr. Alexander Fleming (Blonk ennen 1950) on hollantilainen, kahden vahvan ja suositun pionin Bunker Hillin ja Sarah Bernhardtin vahvavartinen risteytys. Kukka on kerrattu vaaleanpunainen. Useat sivukukat pidentävät kukinta-aikaa.
7. Karl Rosenfield (Rosenfield 1908) on Suomen punaisista pioneista yleisin ja sen kukka täyskerrattu (double). Euroopassa on käyty kiivasta keskustelua oikeasta Kallesta. Vanha lajike on vuosien saatossa sekaantunut muihin vastaaviin. Pionien Kodissa on v:sta 2015 lähtien myyty Karl Rosenfield -kantaa, jonka on vuonna 2005 todettu olevan aito. Lähetetyn näytteen tutki KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging Voor Bloembollencultuur eli Royal General Bulb Growers’ Association).
8. Marechal Mac Mahon (Calot 1867) -nimen historia on erikoinen. Pionia on myyty aluksi nimellä Augustin d’Hour, mutta tällä hetkellä sitä myydään Euroopassa sekä Marechal että General Mac Mahon -nimellä; pioni on muuttanut sekä nimensä että sotilasarvonsa. Kukka on kaunis, kerrattu punainen ja tuoksuu hyvältä.
9. Wladyslawa (rekisteröity 1964) on puolalainen kaunotar, jonka soisi tulevan yleisemmäksi Suomessakin. Samantyyppinen Bowl of Beauty on kyllä nimeltään kauniimpi, mutta moni pitää muilta osin Wladyslawaa parempana. Tosin hollantilaiset ovat keksineet ratkaisun tähän pulmaan: siellä Wladyslawaa on alettu myydä Bowl of Love -nimellä. Wladyslawa on keskimääräistä kiinanpionia matalampi ja kukat ovat pienemmät, mutta niitä on runsaasti. Se kukkii kiinanpioneista viimeisten joukossa. Väritys on vaaleanpunaisten terälehtien ja keltaisen keskustan hempeä yhdistelmä. Kukkamuotoa kutsutaan usein japanilaistyyppiseksi, eli se on kerratumpi kuin yksinkertainen.
10. Bartzella (Anderson 1986) on ruoho- ja puuvartisen pionin risteytys eli ns. itoh-pioni. Kestävyydeltään itohit ovat kiinanpioneja heikompia mutta puuvartisia pioneja huomattavasti parempia. Bartzella on osoittautunut jopa Lounais-Suomen märissä talvissa kestäväksi, kunhan istutuspaikka on perustettu huolellisesti ja se on syksyllä ja sateisenakin talvena läpäisevä! Pohjoisen talvenkestävyydestä ei meillä ole varmuutta. Bartzellan kukka on kerrattu (double) ja sen keskellä on punaisia viiruja. Tuoksu on miellyttävä. Isoin Bartzella on Taivassalossa nyt noin 80 cm korkea. Bartzellalla on pitkä kukinta. Taivassalossakin on nähty jälkikukintaa elokuussa.
Teksti Tuula Uusi-Honko