Siemenkasvatus

Pionin kasvattaminen siemenestä on pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä vaativa harrastus. Siemenen kylvämisestä pionin kukintaan kestää noin 4-6 vuotta. Oman siementaimen ensimmäisen kukinnan näkeminen on kuitenkin niin palkitsevaa, että se tekee odotuksesta sen arvoisen.

Pionin siemenet vaativat itääkseen yhden tai kaksi lämpö- ja kylmäkautta. Muun muassa ruusupioni (P. veitchii), kuolanpioni (P. anomala) ja tillipioni (P. tenuifolia) tekevät lehden nopeasti.

HUOM! Pionilajikkeiden siemenistä ei koskaan kasva samaa lajiketta. Pionia ei siis voi lisätä siemenestä (luonnonlajeja lukuun ottamatta), vaan ainoastaan juurakosta jakamalla. Siementaimesta voi tulla hyvinkin samankaltainen emokasvin kanssa, mutta niiden DNA on aina erilainen.

Siemeniä voi kasvattaa monella eri tavalla ja tässä artikkelissa esittelemme niistä muutaman.

1. Kaikkein yksinkertaisin tapa on kylvää syksyllä kerätyt siemenet suoraan maahan tai ruukkuihin, jotka upottaa maahan. Ruukkuja kannattaa käyttää, jos haluaa merkitä eri siemenet. Tämä tapa on helppo, mutta jos siemen ei satu syksyllä saamaan lämpö-kylmä-käsittelyä, niin sirkkalehtien tai lehden kasvamiseen saattaa mennä vuosi kauemmin, kuin muilla tavoilla.

2. Keinotekoisella lämpö-kylmäkäsittelyllä nopeuttaa siemenen itämistä. Tähän on olemassa monta tyyliä, mutta periaate kaikissa on sama; siemenelle annetaan ensin lämpökausi ja sen jälkeen kylmäkausi, jolloin siemen itää ja kasvattaa mahdolliset sirkkalehdet. Molemmat kaudet ovat ihanteellisesti noin kolmen kuukauden pituisia, siis juuri sopivia talvella suoritettaviksi. Siementen tulee olla koko ajan kosteana. Ohjeita lämpö-kylmäkäsittelyyn:

  • Säilytykseen voi käyttää esim. minigrip-pussia, pakasterasiaa tai taimiruukkua. Jotkut tekevät pusseihin/rasioihin pieniä ilmareikiä, mikä ehkäisee siementen homehtumista, mutta idätys onnistuu ilman reikiäkin.
  • Kasvatusalustoja pusseihin ja pakasterasioihin: vermikuliitti, perliitti, rahkasammal, multa tai muu kosteutta sietävä materiaali (ei homehdu tai mätäne helposti). Kasvualusta pidetään koko ajan kosteana.
  • Kasvualustaksi taimiruukkuun käytetään taimimultaa, jonne siemenet kylvetään noin kolmen senttimetrin syvyyteen. Multaa kastellaan tarpeen mukaan niin, että se pysyy koko ajan kosteana, mutta ei liian märkänä.
  • Lämpökauden pussit, rasiat tai ruukut pidetään huoneenlämmössä ja pimeässä.
  • Kylmäkaudeksi pussit, rasiat tai ruukut pidetään noin neljässä lämpöasteessa. Hyviä säilytyspaikkoja on esim. jääkaappi ja kellari.
  • Keväällä siemenet voi istuttaa joko suoraan maahan tai taimiruukkuihin, jotka upotetaan maahan.
  • Syksyllä ruukuissa olevat taimet kannattaa siirtää ruukuista penkkiin, jotta juuret saavat tilaa kasvaa.

Ohjeita voi soveltaa itselleen sopiviksi. Esimerkiksi lämpökauden siemeniä voi säilyttää pakasterasiassa perliitissä ja kylmäkaudeksi kylvää ne multaan taimiruukkuihin.

Jäsenemme Jyrki Karppinen on ahkera siemenkasvattaja. Voit lukea hänen kattavat muistiinpanonsa kaudelta 2017-2018 lataamalla tiedoston alta.

Pionien lisäystä siemenistä, Jyrki Karppinen

%d bloggaajaa tykkää tästä: