Ohjepankki on kokoelma vinkkejä ja ohjeita, jotka on suunniteltu tukemaan sinua pionien kasvatuksessa ja hoidossa. Toivomme että löydät täältä käytännön tietoa, joka auttaa sinua onnistumaan. Jos kaipaat jotakin tietoa mitä et löydä allaolevista niin suosittelemme kysymään asiaa Suomen Pioniseuran Facebook-ryhmästä. Suosittelemme myös PeonySociety.org verkkosivuja. Sivusto tarjoaa artikkeleita pionien kasvatuksesta, lajikkeista ja sairauksista englannin kielellä.
Yleisimmät kysymykset
Milloin pionin voi istuttaa?
- Juurakot istutetaan pääsääntöisesti aina syksyllä. Pionin paras istutusaika on syyskuun puolivälistä lokakuun loppuun. Pioni tekee silloin aktiivisesti uusia juuria ja on lepotilassa, eli sen kasvukausi on päättynyt. Juurien kasvatus on vilkkainta, kun maa on viileä tai kylmä, mutta ei vielä jäätynyt.
- Poikkeuksellisesti voit istuttaa pionin keväällä heti, kun routa on sulanut. Sama idea: maan täytyy olla viileä, jotta juuret kasvavat.
- Muuna aikana istuta juurakot ruukkuihin ja säilytä niitä kellarissa tai muussa viileässä paikassa niin pitkään, että saat ne istutettua maahan.
- Kun istutat pionin taimia, jotka on kasvatettu ruukussa, on ne hyvä istuttaa kesällä maahan ruukkuineen ja varjostaa niitä kuukauden ajan.
- Muista myös huolehtia kastelusta. Siirto maahan tehdään syyskuussa. Voit myös istuttaa ne suoraan maahan, jos juuripaakku on kiinteä.
- Kesällä istutetut taimet toipuvat hitaammin istutuksen aiheuttamasta siirrosta. Nuput tulisi poistaa kesäistutuksista ensimmäisenä kesänä.
Milloin pionin voi jakaa ja siirtää?
- Vanhan pionin jakaminen ja siirto toiseen paikkaan tehdään syyskuussa, lepotilassa.
- Jos pioni on aivan pakko siirtää keväällä, se on nostettava mahdollisimman suurena paakkuna ylös ja sijoitettava paikkaan, missä se ei ole alttiina suoralle auringonpaisteelle. Lopullinen jako ja istutus tehdään syyskuussa.
Miksi suosittelemme laittamaan sepeliä pionin juurelle?
- Pionin herkin paikka on sen kruunu, se paikka, josta silmut lähtevät kasvamaan. Se on erityisen altis jatkuvan kosteuden vaikutuksille ja saattaa mädäntyä. Pionin yleisin tauti on harmaahome (Botrytis Paeoniae), joka pesii kosteissa olosuhteissa.
- Karkea sepeli tekee pionin juurialueesta ilmavamman ja suojaa sitä homeen vaurioilta. Sepeli toimii myös painona juurien päällä, estäen niitä nousemasta liian pintaan.
- Keväällä lumien sulamisen jälkeen on helppo nähdä, mistä pionit nousevat, kun niiden päällä on sepelikerros. Se toimii myös hyvänä suojana talven aikana.
Miten ja milloin lannoitan pionit?
- Suosittelemme pionille palanutta hevosenlantaa ja luujauhoa. Liian typpipitoiset lannoitteet eivät ole hyväksi pionille, koska ne edistävät heikkoa solukkoa varressa ja lehdissä, mikä voi johtaa suurten lehtien kasvuun kukkien kustannuksella.
- Istutuksen yhteydessä istutuskuoppaan laitetaan noin 2 litraa palanutta hevosenlantaa ja noin 2 desilitraa luujauhoa. Seuraavana kasvukautena ei lannoiteta. Seuraavina vuosina annetaan keväällä 1–2 desilitraa luujauhoa ja toisen kerran heinäkuun lopulla saman verran.
Kirjoitus perustuu Facebookissa aikaisemmin julkaistuun Riitta Juonalan kirjoitukseen sekä muihin Suomen Pioniseuran Facebook-ryhmän teksteihin.
Ryhmät ja kukkien muodot
Tästä pääset tutkimaan eri pioniryhmiä ja kukkien muotoja. linkki
Aloittelijan tietopaketti
Käymme läpi lyhyesti nämä aiheet ja annamme myös muutamia vinkkejä. Pääset sivuille tästä.
- Pionien eri tyypit ja valinta
- Mistä pioneja ostetaan?
- Istutuspaikan valinta
- Istutuksen perusteet
- Hoito ja lannoitus
- Leikkaaminen ja talvehtiminen
- Mahdolliset ongelmat
- Kukinta
- Inspiraatio ja yhteisöt
Katsaus keväiseen pionipenkkiin
Kukkivatko pionisi viime kesänä toivotusti vai pääsitkö ihailemaan vain muutamaa pientä kukkaa? Kukinnan vähyyteen voivat vaikuttaa monet syyt. Tässä Suomen Pioniseuran ohjeet keväthuoltoon sekä kukintaan että yleiseen hoitoon liittyen.
1. Jäivätkö varret syksyllä katkomatta?
- Jos et ole poistanut vanhoja kukkavarsia syksyllä, poista ne nyt heti. Leikkaa ne terävällä ja puhtaalla sekatöörillä tai saksilla mahdollisimman alhaalta. Varo silmuja, jotka saattavat olla hyvin pinnassa. Suosittelemme, että varret katkotaan/leikataan syksyllä, jotteivat bakteerit ja sienitaudit leviä niistä juuristoon.
- Lisää samalla karkeaa hiekkaa/soraa juurelle, esim. hiekoitussepeli toimii hyvin. Juurakot ja paakut ovat saattaneet nousta roudan vaikutuksesta mullan pintaan. Lisää juurelle karkeaa hiekkaa/sepeliä reilusti ja istuta pioni tarvittaessa uudelleen syksyllä.
2. Onko pionisi istutettu oikeaan syvyyteen?
- Ruohovartiset 3 cm, Itohit 5 cm ja puupionit 15 cm.
- Jos pioni on istutettu liian syvään, kukinta viivästyy. Voit rapsuttaa varovasti hiekkaa tai multaa pois juurakon päältä. Tarkista istutussyvyys uudelleen syksyllä. Tarvittaessa nosta paakku varovasti ylös ja istuta uudelleen.
3. Onko pionisi vielä nuori?
- Syksyllä istutetut juurakot kukkivat usein heti jo seuraavana kesänä. Suositus on, että ensimmäisenä kesänä poistetaan varsiin muodostuneet nuput. Tämä toimenpide antaa juuristolle paremmat mahdollisuudet kehittyä ja kasvaa vahvaksi, ja energia menee juurien kehittymiseen.
- Toki voit jättää yhden tai kaksi kukkaa, jotta voit tarkistaa, oletko saanut oikean lajikkeen. Vertailun vuoksi: kesän aikana tehdyt ruukkuistutukset saattavat odotuttaa kukintaa 2–3 vuotta. Ole kärsivällinen! Anna pionisi juurtua ja kasvaa rauhassa. Se kyllä ilahduttaa sinua seuraavina kesinä.
4. Saako pioni tarpeeksi aurinkoa?
- Pionit rakastavat aurinkoa. Hyvä määrä on vähintään 6 tuntia päivässä. Varjostaako puu tai pensas pioneita? Voiko pensaan siirtää uudelle paikalle ja voisitko miettiä jopa puun kaatoa? Jos ei ole mahdollista siirtää varjostajia, siirrä pioni syksyllä aurinkoisempaan paikkaan.
5. Onko pioni nälkäinen?
- Unohtuiko kausilannoitus heinä/elokuussa? Pioni tarvitsee kohtuullisen määrän typpeä ja runsaammin fosforia ja kaliumia sisältävää lannoitetta kukkiakseen näyttävästi. Hyvä suhde on NPK 5-10-10.
- Ravinteiden puutteen vuoksi nuppujen ja kukkien määrä vähenee, ne voivat jäädä pieniksi tai kukka ei kehity täyteen muotoonsa. Erityisesti kerrannainen kukka jää löyhäksi ja vajaaksi ja lajikkeet jäävät puolikerrannaisiksi. Nuput saattavat kuivua ja muuttua ruskeiksi. Syynä voi olla ravinteiden puute, keväällä esiintyvät pakkaset tai botrytis paeoniae (pionin harmaahome).
6. Jos lannoitus unohtui syksyllä, anna keväällä 1 dl luujauhoa per pioni
- Ripottele jauho pionin juurelle tai kaiva se noin 2–3 cm:n syvyyteen ja kastele hyvin (noin 30 cm kruunusta), tarvittaessa kolmen päivän ajan, jos on kuivaa. Ruusuravinne sopii tarkoitukseen myös hyvin. Hyvä aika lannoitukselle on, kun maa on sulanut.
7. Onko pioni janoinen?
- Jos kevät on ollut normaali ja vettä on jäänyt lumien sulamisen jälkeen maahan, pioni ei tarvitse kastelua.
- Vain syksyllä istutetut juurakot ja Itoh-pionit kastellaan aina keväällä.
- Jos taas kevät on ollut aurinkoinen, kevätsateita ei ole saatu ja lumi on sulanut haihtumalla ilmaan, kaikki pionit kastellaan muutaman kerran. Vettä annetaan reilusti, mutta harvoin, 10 l per pioni on hyvä määrä. Hyvä aika kastelulle on kun maa on sulanut.
8. Onko pioni sairastunut, nuput nuupahtavat?
- Tarkista, ettei botrytis paeoniae eli pionin harmaahome ole pesiytynyt varsiin ja kruunuun.
- Kastele pionia soodavedellä, 2–3 rkl / 1 l vettä. Voit kastella useamman kerran. Vaurioituneet varret voi nykäistä pois. Laita syntyneeseen reikään tuhkaa. Lisää samalla tuhkaa koko kasvuston varsien tyville. Jos se ei tehoa, kaiva pioni varovasti ylös ja pese se huolellisesti soodavedellä. Istuta pioni ruukkuun toipumaan. Tarkista samalla, etteivät muurahaiset ole pesiytyneet juuristoon. Jos näin on käynyt, pioni on siirrettävä toiseen paikkaan. Muurahaiset eivät ole haitallisia pionin nupuissa, ainoastaan juuristossa.
9. Tarvitseeko pioni tukea?
- Tue raskaskukkaiset ja korkeat pionit pionituella tai muulla riittävän tukevalla tavalla. Huomaa, että teräväreunaiset tuet saattavat katkaista painavan kukkavarren.
10. Rikkaruohot
- Muista poistaa heti keväällä kilpailevat rikkakasvit pionin juurelta. Ne kilpailevat pionin kanssa samoista vesi- ja ravinnevarastoista. Toista kitkentä tarvittaessa useaan kertaan.
Tulostettava versio löytyy tästä.
Kirjoitus on päivitetty versio aikaisemmin julkaistusta Riitta Juonalan kirjoituksesta.
Pionin kausihoito kukkimisen jälkeen
Me Suomen Pioniseurassa suosittelemme seuraavia toimenpiteitä kukkien lakastumisen jälkeen.
Pioni kerää energiaa lehtiin fotosynteesin avulla kesän kukinnan jälkeen jotta voi sitten antaa syksyllä voiman juurakkoon ja sitä kautta alkaa valmistelemaan ensi vuoden kukintaa.
Muutama huomio liittyen viime syksynä istutettuihin juurakoihin: Jos olet antanut lannoitetta istutuksen yhteydessä, juurakot eivät tarvitse lannoitusta pariin, kolmeen seuraavaan vuoteen.
Mitä teen lakastuneille kukille? : Suosittelemme, että leikkaat lakastuneet kukat ja tuppilot pois, jotta pioni ei ala keräämään energiaa siementen tekemiseen. Kun leikkaat pois lakastuneet kukat, energia suuntautuu lehtiin ja juurakkoon.
Mitä teen lehdille? Lehdet tarvitaan tässä vaiheessa! Lehdillä on erittäin tärkeä tehtävä eli ravinteiden kerääminen juuriin. Lehdet ja varret leikataan aikaisintaan lakastumisen jälkeen myöhään syksyllä.
Kausilannoitus
- Pioni tarvitsee kohtuullisen määrän typpeä ja runsaammin fosforia ja kaliumia sisältävää lannoitetta kukkiakseen näyttävästi. Hyvä suhde on noin NPK 5-10-10 (typpi-fosfori-kalium). Luujauho on tähän tarkoitukseen suositeltavaa.
- Muitakin samalla koostumuksella olevia lannoitteita löytyy, mutta niiden käyttö vaatii hieman opiskelua ja etsintää.
- Jos ravinteet puuttuvat, pionin nuppujen ja kukkien määrä vähenee, ne voivat jäädä pieniksi tai kukka ei kehity täyteen muotoonsa. Erityisesti kerrannainen kukka jää löyhäksi ja vajaaksi ja lajikkeet jäävät puolikerrannaisiksi. Nuput saattavat kuivua ja muuttua ruskeiksi.
- Annosteluohje: Anna luujauhoa 0,5 dl per pioni. Ripottele jauhe kasvuston ympärille noin 30 cm:n päähän varsista. Haraa maata kevyesti lannoitteen päälle ja kastele kevyesti, tarvittaessa noin 3–4 päivän ajan.
Mitä teen, jos lehdet ovat värjääntyneet ja niissä on muutoksia? Tutki ensin, mistä voi olla kysymys. Lue Suomen Pioniseuran ohje liittyen pionin sairauksiin. Voit myös hakea Facebook-sivuiltamme tietoa ja kokemuksia liittyen eri sairauksien tunnistamiseen. Ja jos et saa selville ongelman syytä, kysy ihmeessä ryhmästä.
Vaikuttaa siltä, että juurakko on noussut maasta: Pioni on saattanut nousta roudan vaikutuksesta mullan pintaan. Lisää juurelle karkeaa hiekkaa/sepeliä reilusti ja istuta pioni tarvittaessa uudelleen syksyllä, kun pioni on lepotilassa. Istutussyvyydet: kiinanpionit 3 cm, Itohit 5 cm ja puupionit 15 cm. Jos pioni on istutettu liian syvään, kukinta viivästyy. Voit rapsuttaa varovasti hiekkaa tai multaa pois juurakon päältä.
Saako pioni tarpeeksi aurinkoa? Pionit rakastavat aurinkoa. Hyvä määrä on vähintään 6 tuntia päivässä. Varjostaako puu tai pensas pioneita? Voiko pensaan siirtää uudelle paikalle, ja voisitko miettiä jopa puun kaatoa? Jos ei ole mahdollista siirtää varjostajia, niin siirrä pioni syksyllä aurinkoisempaan paikkaan.
Rikkaruohot: Muista poistaa kilpailevat rikkakasvit pionin juurelta. Ne kilpailevat pionin kanssa samoista vesi- ja ravinnevarastoista. Toista kitkentä tarvittaessa useaan kertaan.
Tulostettava versio löytyy tästä.
Kirjoitus perustuu Suomen Pioniseuran Facebookissa aikaisemmin julkaistuihin teksteihin sekä Riitta Juonalan kirjoituksiin.
Istutusohje juurakolle
Paras aika pionin juurakon istuttamiselle on syyskuun puolivälistä lokakuun loppuun. Juurakkoja voi istuttaa niin kauan kuin maa on sulaa.
Huomioi poikkeuksena puuvartiset pionit, jotka tarvitsevat vähintään 6 viikkoa juurtumiseen eli elokuu on sopivaa puupionien istutusaikaa.
Juurakon väliaikainen istutus: linkki. Keväällä saapuneen juurakon istutus: linkki. Ruukutetun pionintaimen istutusvideon löydät kumppanimme Pionien Kodin tietopankista.
Joskus on käynyt niin, että juurakot saapuvat toimittajilta hyvinkin myöhään, jopa joulukuussa. Istuttaminen on mahdollista menestyksekkäästi myös silloin, ja tähän löytyy erilliset istutusohjeet.
Ajankohta johtuu kasvin luontaisesta kasvurytmistä: pioni valmistaa nupun alut ja kasvattaa uusia juuria nimenomaan kylmällä kaudella. Juurtuminen jatkuu viileässäkin maassa, kunhan lämpötila pysyy plussan puolella. Syksyllä istutettu juurakko lähtee keväällä kasvuun hanakasti ja saattaa innostua kukkimaan.
Valitse oikea paikka
- Pioni tulisi istuttaa paikkaan, jossa maa on hyvin läpäisevää. Paikassa ei saisi seisoa vesi keväisin tai syksyisin. Arimmat pionit tulee istuttaa mieluiten rinteeseen tai kohopenkkiin. Kohopenkki on myös hyvä kaikille pioneille.
- Pionien istutusvälit riippuvat pionin tyypistä : luonnonlajit 50 cm, hybridit 70–80 cm, lactiflorat 80-100 cm, itoh-pionit 100–120 cm ja puuvartiset pionit 120–150 cm.
Istutuskuopan valmistelut, maaperä ja istutuslannoitus
- Istuta pionin juurakko läpäisevään puutarhamaahan, seulottuun hiekansekaiseen peltomultaan tai ruusumultaan.
- On varminta välttää turpeen ja kompostimullan käyttöä pionin istutuksessa, sillä pionit viihtyvät parhaiten kivennäismaassa.
- Valmista istutuskuoppa. Kuopan tulisi olla noin 50 cm halkaisijaltaan ja 50 cm syvä.
- Levitä istutuskuopan pohjalle muutama litraa palanutta hevosenlantaa/pellettejä ja sen jälkeen noin 15 cm multaa. Sekoita kourallinen luujauhoa peruslannoitukseksi mullan sekaan.
- Pioni selviää vuosia peruslannoituksen voimalla ilman lisälannoitusta.
- Kaada tässä vaiheessa kuoppaan puoli ämpärillistä vettä ja odota, että se on imeytynyt maahan.
- Seuraavaksi täytä kuoppa mullalla niin, että multa jää 15–20 cm maanpinnan yläpuolelle, kohopenkiksi. Jos sinulla on jo valmiina pitkä kohopenkki, tämä ajaa saman asian.
- Älä lisää kasvualustaan kalkkia vain varmuuden vuoksi, sillä liian korkea pH heikentää kasvien ravinteiden saantia ja kasvua. Ihanteellinen pH on 6–6,5.
Kun juurakko saapuu, esivalmistelut
- Kun juurakkotoimitus saapuu, on hyvä tehdä seuraavat esivalmistelut ennen istutusta:
- Tarkista, että juurakko on terve. Poista mahdolliset pehmeät ja katkeilleet varastojuuret. Typistä tarvittaessa varastojuuria. Anna leikkauspintojen kuivahtaa ennen istutusta.
- Jos juurakossa näyttää olevan hometta, pese juurakko soodavedellä
, (2 rkl soodaa litraan vettä).
- Tarkista myös, että silmut ovat napakat; poista puoliksi irronneet ja vahingoittuneet.
- Jos juurakko on tullut multaisena, multa on hyvä karistaa pois ja pestä juurakko hyvin. Mullassa saattaa olla tuholaisten munia tai niiden esiasteita. Pese ja puhdista valkoiset hiusjuuret pois.
- Liota juurakoita vedessä ennen istutusta noin 15 min.
Istutus
- Istuta juurakko huolellisesti aavistuksen vinoon. Itoh-pionit saa istuttaa reilusti vinoon.
- Istutussyvyys lactifloralle ja hybrideille on 3 cm sekä itoh-pioneille 5 cm, mikä tarkoittaa, että juurenniska on tämän verran mullan alla. Puuvartisen pionin istutussyvyys on 10 – 15 cm.
- Vinoon istutettu juurakko kasvattaa paremmin hiusjuuria ja uusia varastojuuria. Kookkaan juurakon juuret eivät myöskään mene silloin liian syvälle, eivätkä kasva sykerölle vaan lähtevät kasvamaan sivullepäin.
- Asettele multa hellästi sormilla juurien väliin. Tämä on tehtävä huolellisesti, koska syksyllä ei juurakkoa kastella kuin hyvin varovasti. (Kastelu toimisi hyvin mullan tiivistäjänä juuria vasten).
- Ripottele lopuksi soraa/sepeliä kruunun päälle noin 3 cm:n verran. Huomaa, että hiekka on liian hienojakoista ja nostaa vettä kapillaarivoimalla.
- Merkitse istutus nimilapulla.
- Suusistutukset eivät tarvitse suojausta talven ajaksi.
Kevättoimet
- Keväällä on hyvä tarkistaa, etteivät juurakot ole nousseet maasta ylös. Jos ovat, lisää päälle sepeliä/soraa ja ympärille multaa.
- Syksyllä istutetut juurakot tulee heti maan sulaessa kastella runsaasti (10 litraa) ja tarvittaessa uudelleen viikon päästä.
Tulostettava versio löytyy tästä.
Lähde: Kirjoitus perustuu Facebookissa aikaisemmin julkaistuun Riitta Juonalan kirjoitukseen sekä muihin Suomen Pioniseuran Facebook-ryhmän teksteihin. Hall, A.J., J.L. Catley, and E.F. Walton. 2007. “The effect of forcing temperature on peony shoot and flower development.” Scientia Horticulturae113:188-195. (PDF) Flowering Advancement in Herbaceous Peony (researchgate.net). Piirretty kuva Anneli Tervonen. Valokuvat Riitta Juonala
Kokemuksia puuvartisen pionin istutukseen keväällä
Ostin Lidlistä puupionin. Koska niissä voi olla usein kohtuullisen heikot juuret, on hyvä istuttaa ne valeeseen. Kokemukseni on, että jos sen ottaa nyt purkista pois ja istuttaa maahan, se kuolee lähes 100 %:n varmuudella.
Istutan keväällä pionin ns. ”valeeseen” eli purkkeineen maahan. Siinä pioni viettää kesän syksyyn saakka ja kasvattaa juuriston.
Varjostan alkuun pionia muovisella lyhdyllä noin kesäkuun loppuun saakka.
Syksyllä kun pioni on lakastunut ja on lepotilassa, nostan sen ylös, poistan purkin ja istutan oikeaan kasvupaikan. Puuvartinen pioni istutetaan jo elokuussa noin 6–8 viikkoa ennen ruohovartisia.
Istutus tehdään silloin niin syvään, että varttamiskohta jää kunnolla maan alle: noin 10–15 cm. Huom! Istutuskulman tulee olla 45 astetta. Yhdessä näistä kuvista näkyy varttamiskohta, joka on liian pinnassa.
Jyrki Karppisen kokemuksia puuvartisen pionin istutukseen keväällä.
Juurakoiden istutus jos talvi kolkuttelee jo ovella
Monet saattavat pohtia, miten toimia, kun talvi jo kohta kolkuttaa ovella, mutta mahdollisuus tilata juurakoita on kuumimmillaan. Tähän aikaan vuodesta on mahdollisuus tehdä löytöjä ja saada hyviä tarjouksia! Ja syksyhän on erinomainen aika istuttaa! Tässä muutamia vaihtoehtoja myöhäiseen tai jopa talvi-istutukseen:
Valmistele kuoppa etukäteen:
Voit kaivaa ja lannoittaa istutuskuopan etukäteen ja suojata sen esim. ämpärillä tai levyllä lumelta kunnes juurakot saapuvat. Noudata normaaleja istutusohjeita muutamalla poikkeuksella. Täytä kuoppa hiekansekaisella ruusu- ja perennamullalla, joka on pidetty sulana/lämpöisenä (jos tätä on tarjolla). Välillä multaa ei tähän aikaan vuodesta ole tarjolla. Itse löysin mustaa multaa ja säilytin sitä eteisessä jotta se pysyi sulana. Pakkasen tullessa suositellaan välttämään kastelua. Juurakon ympärille voi kaataa pienen määrän vettä (esim. teekupillisen) ilmarakojen ehkäisemiseksi. Ilmaraot altistavat juurakon pakkasvaurioille.
Alla muutama kuva Nelli Paasikivi-Ahlströmin istutuksista joulukuussa 2022. Kaikki juurakot lähtivät kauniisti kasvamaan keväällä!
Väliaikainen varastointi:
Jos maa on täysin jäässä eikä kuoppia ei ole tehty, juurakko voidaan säilyttää viileässä, pimeässä ja ilmavassa paikassa kevääseen asti. Aseta juurakko kuivaan turpeeseen, hiekkaan tai multaan, ja pidä varastointialueen lämpötila tasaisesti plussan puolella, ei pakkasella. Tarkista juurakon kunto säännöllisesti. Jos sinulla sattuu olemaan liikaa tilaa jääkaapissa, sekin on vaihtoehto!
Aumaistutus:
Aumaistutus on myös hyvä väliaikainen vaihtoehto. Asettele juurakot maahan ja peitä ne noin 20 cm:n paksuisella multakerroksella. Ruukkuistutus ulos on vastaava kuin aumaistutus. Jos juurakoita on suurempi määrä, aumaistutus on minusta tehokkaampi tapa.
Pionien sairaudet, ehkäisy ja torjunta: linkki
Ohjeen tavoitteena on kertoa pionien yleisimmistä sairauksista sekä siitä, miten niitä ehkäistään ja torjutaan. Kuvassa harmaahome (botrytis paeoniae).
Pionien lisäys siemenestä:
Linkki
Jyri Karppisen kokemuksia ja ohjeita liittyen siemenlisäykseen.
Kirjasuosituksia
Rea Peltola ja Vesa Koivu – Pionit (2007). Rea Peltola ja Vesa Koivu ovat keränneet ja kasvattaneet pioneja yli kaksikymmentä vuotta. Puutarhassaan Keski-Suomessa he ovat kokeilleet useimpia luonnonvaraisia pionilajeja ja satoja lajikkeita. Kirjassa he neuvovat yksityiskohtaisesti, miten pionien luonnonlajit, vanhat perintöpionit ja uusimmat lajikkeet saa viihtymään puutarhassa.