Pionin istutus

Ruohovartinen pioni – 1000px

Pioni tulee istuttaa paikkaan, jossa maa on hyvin läpäisevää. Paikassa ei siis saa seisoa vesi keväisin tai syksyisin. Arimmat pionit tulee istuttaa mieluiten rinteeseen tai kohopenkkiin. Pionin lajista tai lajikkeesta riippuu, millainen sen ihanteellinen kasvupaikka on.

Juurakon istutus

Juurakon istutus syksyllä

Kun juurakkotoimitus syksyllä saapuu, on hyvä tehdä seuraavat esivalmistelut ennen istutusta:

 • Tarkista, että juurakko on terve. Poista mahdolliset pehmeät osat ja katkeilleet juurenosat.
 • Tarkista myös silmut, että ne ovat napakat, poista puoliksi irronneet ja vahingoittuneet
 • Jos juurakko on tullut multaisena, multa on hyvä karistaa pois ja pestä hyvin. Mullassa saattaa olla tuholaisten munia tai niiden esiasteita. Myös kasvitauteja saattaa olla.
 • Liota juurakoita noin 15 min ennen istutusta
 • Valmista istutuskuoppa huolellisesti. Kuopan tulisi olla 50 cm x 50 cm. Käytä seulottua hiekansekaista peltomultaa jos mahdollista. Myös ruusumulta käy. Laita kuopan pohjalle pari litraa hevosenlantaa, sitten multaa 15 cm. Sekoita luujauhoa 1 dl pohjalla olevaan multaan. Kaada tässä vaiheessa kuoppaan puoli ämpärillistä vettä ja odota, että se on imeytynyt maahan. Seuraavaksi täytä kuoppa mullalla siten, että se jää 15- 20 cm maanpinnan yläpuolelle, kohopenkiksi.

Istutus:

 • Istuta juurakko huolellisesti aavistuksen vinoon. Itohit ja puupionit saavat olla reilusti vinossa. Vinoon istutettu juurakko kasvattaa paremmin hiusjuuria ja uusia varastojuuria. Kookkaan juurakon juuret eivät myöskään mene silloin liian syvälle, vaan lähtevät kasvamaan sivullepäin.
 • Asettele multa hellästi sormilla juurien väliin. Tämä on tehtävä huolellisesti, koska syksyllä ei ole hyvä kastella istutusta, mikä samalla toimisi mullan tiivistäjänä juuria vasten. Istutussyvyys P. lactifloralla eli kiinanpionilla 3 cm ja Itohilla 5 cm. Puupionit suositellaan istutettavaksi elokuusta alkaen. Puupionien istutus pitää ajoittaa siten, että maa on sula vielä ainakin 6 viikkoa. Puupionin istutussyvyys on 10 – 15 cm. Kaikilla pioneilla viimeiset kolme cm on hyvä olla karkeaa hiekkaa tai sepeliä. Se ripotellaan kruunun päälle ( on kohta, mistä silmut lähtevät ). Hiekka jää päällimmäiseksi.
 • Merkitse istutus nimilapulla
 • Syysistutukset eivät tarvitse minkäänlaista suojausta talven ajaksi. Keväällä on hyvä tarkistaa, ettei juurakot ole nousseet maasta ylös. Jos on, lisää päälle hiekkaa ja ympärille multaa.
 • Syksyllä istutetut juurakot tulee heti maan sulettua kastella runsaasti ja tarvittaessa uudelleen viikon päästä.

Juurakon istutus keväällä

Kun juurakkotoimitus keväällä saapuu, on hyvä tehdä seuraavat esivalmistelut ennen istutusta:

 • Tarkista, että juurakko on terve. Poista mahdolliset pehmeät osat ja katkeilleet juurenosat.
 • Tarkista myös silmut, että ne ovat napakat, poista puoliksi irronneet ja vahingoittuneet
 • Jos juurakko on tullut multaisena, multa on hyvä karistaa pois ja pestä hyvin. Mullassa saattaa olla tuholaisten munia tai niiden esiasteita. Myös kasvitauteja saattaa olla.
 • Liota juurakoita noin muutama tunti ennen istutusta

Istutus:

 • Jatkokäsittely riippuu siitä, mihin aikaan kevättä juurakot ovat saapuneet. Jos ne tulevat aikaisin helmi – huhtikuussa, niin juurakot on paras istuttaa ruukkuihin läpäisevään multaan. Istutuksen jälkeen kastele ruukku läpimäräksi ja anna valua vuorokausi. Siirrä ruukut kellariin tai muuhun viileään paikkaan odottamaan kesää. Mieluiten paikkaan, missä lämpötila on alle +6C. Jos taas juurakot tulevat huhtikuun lopun jälkeen, ne voi istuttaa suoraan maahan.
 • Kellarikauden jälkeen voit istuttaa juurakot kohopenkkiin jos silmut ovat vielä kiinni. Jos silmut ovat lähteneet kasvuun on paras vaihtoehto istuttaa ne ruukkuineen kukkapenkkiin, puolivarjoisaan paikkaan. Lopullinen istutus kohopenkkiin vasta syyskuun lopulla.

Purkkitaimen istutus

 • Ensimmäiseksi on hyvä laitta pionit ruukkuineen vesitynnyriin likoamaan. Anna ruukkujen liota niin kauan kun vedestä ei enää nouse kuplia. Nosta ruukut maahan valumaan sillä aikaa kun valmistat istutuspaikan.
 • Istutuspaikka valmistetaan pääpiirteissään aina samalla tavalla riippumatta istutustavasta. Valmista istutuskuoppa huolellisesti. Kuopan tulisi olla 50 cm x 50 cm. Käytä seulottua hiekansekaista peltomultaa jos mahdollista. Myös ruusumulta käy. Laita kuopan pohjalle pari litraa hevosenlantaa, sitten multaa 15 cm. Sekoita luujauhoa 1 dl pohjalla olevaan multaan. Kaada tässä vaiheessa kuoppaan puoli ämpärillistä vettä ja odota, että se on imeytynyt maahan. Seuraavaksi täytä kuoppa puolilleen mullalla. Tiivistä pohjalla oleva multa kevyesti. Lisää kuoppaan vielä multaa, mutta ei aivan täyteen.
 • Istutus valmistettuun kasvualustaan tapahtuu mittaamalla ruukulla sopiva syvyys. Ruukun yläpinta jää maan tasalle itoheilla ja kiinanpioneilla. Puupionit istutetaan reilusti syvemmälle ja 45 asteen kulmaan. Juuripaakku säilytetään ehjänä. Lisää multaa juuripaakun ympärille ja tiivistä käsillä varovasti. Kuoppa täytetään melkein täyteen ja lopuksi kaadetaan istutukselle toiset puoli ämpärillistä vettä. Vesi tiivistää istutuksen sopivasti, juurien ja mullan väliin ei saa jäädä ilmatilaa. Kun vesi on imeytynyt kokonaan laita viimeiseksi taimen päälle 3 cm karkeaa hiekkaa. Taimen lopullinen istutussyvyys kiinanpioneilla on 3 cm silmujen kasvukohdasta laskien. Itoheilla 5 cm ja puupioneilla 10 – 15 cm.
 • Kevät- ja kesäistutuksille on hyvä laittaa varjostus kuukauden ajaksi. Aurinko kuivattaa istutukset herkästi ja polttaa lehdet. Kasvin juuristo ei vielä toimi riittävästi vesitalouden ylläpitämiseksi. Varjostukseen käy mikä tahansa kangas, mikä on asetettu varjostamaan taimea keskipäivän auringolta. Taimia kastellaan tarvittaessa.
 • Ensimmäisenä kesänä muodostuvat nuput olisi hyvä poistaa. Ne kuluttavat kohtuuttomasti pionin voimia, koska juuristo ei ole vielä riittävän vahva.
%d bloggaajaa tykkää tästä: