Pink Hawaiian Coral

’Pink Hawaiian Coral’, lactiflora, hybridi (Roy G. Klehm, 1981 USA)

Jo ’Pink Hawaiian Coral’ -pionin nimi vie ajatukset eksoottisille seuduille. Kukkien muoto on puoli- tai täyskerrattu ja läpimitta 13–15 cm. Koralliin ja pinkkiin vivahtavat terälehdet kaartuvat maljamaisesti, niin että niiden lomasta pilkottavat heleän keltaiset, vähäiset heteet sekä emit. Kukinta on aikainen ja kestää 7 – 10 päivää, jona aikana terälehdet vaalenevat aprikoosin, lohen ja jopa kerman sävyihin. Hyvä tuoksu lisää pionin suosiota leikkokukkana, joka kestää maljakossa hyvinkin viikon. Kukinta on runsas, mutta siemeniä ei kehity. ’Pink Hawaiian Coralin’ kukkavarret ovat suorat ja vahvat, ja pionin kukintaominaisuudet onkin palkittu v. 2000 APS:n kultamitalilla.

Pioni kasva 90 cm korkeaksi, ja sen lehvästöstä muodostuu kompakti lehtikumpu, jonka ylle kukat suorissa kukkavarsissaan kohoavat. Lajikkeen sanotaan vakiintuvan nopeasti ja kasvavan hyvin. ’Pink Hawaiian Coral’ sopii yhdistettäväksi mm. valkoisten, pehmeiden keltaisten ja sinipunervien kukkien kanssa. Sen voi istuttaa perennaryhmiin keskeiselle paikalle, aidanteiden, kulkuväylien ja seinustoiden vierelle tai taustakasviksi. Se soveltuu sekä kaupunki- että cottagetyylisiin ja japanilaishenkisiin pihoihin tuomaan nuorekkuutta ja keväistä keveyttä. Ilmanko ’Pink Hawaiian Coral’ on saanut APS:n maisemapalkinnon vuonna 2009!

’Pink Hawaiian Coral’ -lajikkeen ominaisuudet ovat siirtyneet pioneilta P. lactiflora ’Charlie’s White’ x P. peregrina ’Otto Froebel’. Jalostajien taustalla on pitkät perinteet ja vankkaa ”viherteollista” osaamista. Klehmin taimitarhuriperhe oli muuttanut Saksasta Illinoisiin 1852, erikoistunut vähitellen pioneihin, ja kun American Peony Society perustettiin 1903, Roy G. Klehmin isä kuului perustajajäseniin. Tämän Carl-isän nimissä on rekisteröity yli 250 lajiketta, mutta poika on pistänyt vielä paremmaksi. Hänen kerrotaan aloittaneen pioninjalostuksen jo 11 vuoden ikäisenä.

’Pink Hawaiian Coralin’ ohella Roy Klehmin luomuksia ovat mm. ’Pillow Talk’ ja ’Angel Cheeks’. Roy Klehm on v. 2019 vetäytynyt eläkkeelle ja jättänyt useat yrityksensä nuorempiin käsiin, osan edustaessa jo 5. sukupolvea samalla alalla. Chicago Tribunen laajahkossa artikkelissa ”Bloom Bound” (12.5.2005) silloin 62-vuotis Roy Klehm on maininnut, että kun puupioni ’Joseph Rock’ hänen tilallaan on kukassa, hän ei halua poistua kotoa. – Eiköhän meillä itse kullakin ole omassa pihassamme jokin vastaavanlainen!

Kotkan pionipuiston etupenkin keskivaiheilla on 11 ’Pink Hawaiian Coralia’, jotka ’Coral Charmin’ kanssa muodostavat heti kesän alussa eksoottisen väriläiskän pionipuistoon.

%d bloggaajaa tykkää tästä: