Pietertje Vriend Wagenaar

’Pietertje Vriend Wagenaar’,  Paeonia lactiflora, (Nicholas J. Friend, 1996 USA)

’Pietertje Vriend Wagenaar’ on verrattain uusi lajike, joten ei ole yllätys, että kukka suuri (läpimitta 16–18 cm) ja herättänyt floristien ja leikkoviljelijöiden mielenkiinnon. Kukkamuodoltaan pioni on täyskerrattu ja ’Sarah Bernhardtin’ kaltainen, miedosti tuoksuva. Persoonallinen piirre ovat vaaleanpunaisten terälehtien tumman pinkit täplät, jotka ovat kuin pisamia. Myös verholehdissä on punaisia viiruja. Kukinta alkaa kauden keskivaiheilla ja jatkuu sivunuppujen ansiosta pitkään.

’Pietertje Vriend Wagenaar’ on perinyt toisen vanhempansa ’Kansasin’ miellyttävät kasvuominaisuudet: korkeus n. 80 cm, tummanvihreät lehdet, vankat ja kestävät kukkavarret, joten se ei vaadi tukemista.

Näyttävänä ja luotettavana tämä pioni soveltuu mainiosti istutuksiin ja on erinomainen leikkokukka.

’Pietertje Vriend Wagenaar’ on ollut kasvattajalleen Nicholas J. Friendille todellinen onnenkantamoinen. Se on ollut alkuaan avopölytteinen siementaimi, joka on kasvanut lactiflorien ’Kansas’ ja ’Sarah Bernhardt’ lähellä.  Siis Luontoäidin lahja jalostajalle, joka nimesi täplikkään uutuuden oman äitinsä mukaan. Nimellä on hollantilainen kaiku syystä: perhe oli muuttanut Amerikkaan 1940-luvulla. Lajike on saanut erinomaisen vastaanoton, mm. APS:n kultamitalin v. 2018  ja Vuoden pioni 2019 -tittelin maailman suurimmassa pioninäyttelyssä.

Pionipiireissä pidetään kuitenkin Pieterje Vriend Wagenaarin alkuperää jossain määrin kiistanalaisena, onhan APS:ään rekisteröity jo 1930-luvun paikkeilla ’The Fawn’, jolla on paljon yhtäläisiä ominaisuuksia. ’The Fawn’ on tosin vähän kookkaampi (n. 90 cm) ja varret vielä tukevammat. Lisäksi varret ja lehdet pysyvät kasvukauden alussa pitkään koristeellisen punertavina. ’The Fawnin’ kukat ovat hieman tummemman punaiset kuin ’Sarah Bernhardtin’ ja ’Pietertje Vriend Wagenaarin’. – On kysytty, olisiko lajikkeelle voinut antaa helpommin lausuttavan ja muistettavan nimen. Tässä tapauksessa nimivalinnan on ilmeisesti ratkaissut kasvin tarina.

Kotkan pionipuiston  etupenkkiin on istutettu 14 ’Pietertje Vriend Wagenaareja’.

%d bloggaajaa tykkää tästä: