Henry Bockstoce

’Henry Bockstoce’, hybridi (William Bockstoce, 1955 USA)

’Henry Bockstocen’ kukka on häkellyttävä ilmestys kirkkaanpunaisen (cardinal red) värinsä ja valtavan suuren kokonsa ansiosta. Jo nupun läpimitta on n. 4 cm ja kukan jopa lähes 20 cm. Täyskerrattu ja ruusun mallinen kukka myös tuoksuu hurmaavasti. ’Henry Bockstoce’ on keskiaikainen kukkija.

’Henry Bockstocea’ kiitetään erinomaisista kasvuominaisuuksista. Kukkavarret ovat vahvat ja lehvästö rehevä. Korkeutta kertyy noin 100 cm, mutta leveyssuunnassa kasvin tilantarve on pienempi. Tuenta on tarpeen erityisesti tuulen ja sateen varalta.

Tuoksuva ja näyttävä ’Henry Bockstoce’ on suosituimpia kirkkaanpunaisia leikkopioneja ja voi kestää maljakossa n. 10 päivää. Puutarhaistutuksissa se on lyömätön katseenvangitsija, erityisesti suurena ryhmänä, kuten Kotkan pionipuistossa.

Pittsburgilainen Bockstoce (1876–1963) oli ammatiltaan rakennusalan urakoitsija, mutta puutarha-ala ja varsinkin pionit kiinnostivat häntä. Hän esitteli 16 risteytystä, joissa suosi Paeonia lactifloraa ja Paeonia officinalista. Tunnetuimpia luomuksia ovat ’Henry Bockstocen’ ohella ’Carol’ ja ’Diana Parks’. ’Bess Bockstocen’ (rek. 1955) tarina on erikoinen: Bockstocen kuoleman aikoihin hänen varastonsa ja kylvöksensä siirtyivät kanadalaiselle keräilijälle Henry Landisille, ja 9 vuotta myöhemmin APS rekisteröi ’Bess Bockstocea’ muistuttavan, hyvin samankaltaisen mutta erillisen lajikkeen, joka sai nimen ’Rose Heart’ (Bockstoce–Landis, 1974). – ’Rose Heartia’ ovat Suomen Pioniseurassakin jäsenet kilvan tavoitelleet omiin pionitarhoihinsa.

Kotkan pionipuistoon ’Henry Bockstocea’ on istutettu 21 kasvin ryhmä. Puistotien vieressä sijaitsevan etupenkin päässä ’Henry Bockstocet’ ovat kukkiessaan Kotkan pionipuiston katseenvangitsija. Punainen väri liittyy monellakin tavalla Kotkan historiaan ja olemukseen punaisesta graniitista alkaen. Kotkan pionipuiston pääsponsori Peony Shop Holland on lahjoittanut nämä pionit puistoon.

%d bloggaajaa tykkää tästä: