Floksiaed

Floksiaed taimimyymälä sijaitsee Mädapean kartanossa, Rakveren kunnassa Länsi-Virun läänissä Virossa. Mädapean kartanon mailla on ollut asutusta pronssikaudella lähtien. Ristiretkeläiset valloittivat alueen vuonna 1227 ja kartanon omistus siirtyi saksalaiselle Kärknan luostarille. Luostari myi kartanon Otto von Brackelille v. 1425. Kartanolla on ollut 21 omistajaa vuosisatojen aikana. Vuonna 1850 kartanonherra Ludwig von Wendrich rakensi kartanon päärakennuksen ja puiston, joka ovat säilyneet nykypäivään saakka. Mädapean kartanoa ympäröivän puiston pinta-ala on 6 hehtaaria. Kartano on ollut Marika Vartlan perheen omistuksessa yli 20 vuotta.

Vanha kartanopuisto tarjoaa suotuisat kasvuolosuhteet ja hienon ympäristön puutarhalle. Aloitimme kokoelmapuutarhan kehittämisen seitsemän vuotta sitten. Puutarhassa kukkii keväästä syksyyn: ensin sipulikukat, myöhemmin pionit, ruusut ja syysleimut. Puutarhassa kasvaa mm. yli 1500 erilaista pionia ja 1300 syysleimua.

Pionitarhamme sai alkunsa vuonna 2015, kun virolainen pionien jalostaja Sulev Savisaar tarjosi meille 75 lajiketta hänen pionikokoelmastaan. Olemme hankkineet lisää pioneja mm. Tallinnan, Tarton, Riian, Kaunaksen ja Kiovan kasvitieteellisistä puutarhoista sekä kasvattajilta ja keräilijöiltä monista Euroopan maista, Venäjältä, Yhdysvalloista ja Kiinasta.

Kokoelmapuutarhani tarkoituksena on esitellä pionilajikkeita kaikkialta maailmasta, luoda erinomainen jalostusympäristö ja säilyttää historiallisia lajikkeita. Tämän vuoden erikoisuuksia ovat Kiinasta tilatut 80 erilaista pensaspionia (P. suffruticosa ja P. rockii). Puutarhassa kasvavat pionit ja myynnissä olevat pionit löytyvät kotisivuilta (linkki). Kunkin lajikkeen kohdalle on merkitty onko pioni kokoelman lisäksi myös myynnissä.

Järjestämme Mädapean kartanossa mm. pioni- ja syysleimupäiviä, erilaisia näyttelyitä, tapahtumia ja koulutusta sekä myymme pioneja, syysleimuja ja ruusuja. Osallistumme hyväntekeväisyystapahtumiin, jossa rakennetaan uusia puutarhoja ja pionitarhoja. Olemme yksi Kotkan pionipuiston sponsoreista.

Pionien pääkukinta-aika puutarhassamme on 10.6 – 10.7. Tänä vuonna olemme avoinna lähes koko pionien kukinnan ajan. Pionipäivät järjestetään 12.6.2021 ja 19.6.2021. Pionipäivän ohjelmassa on mm. leikkokukkanäyttely, jossa kävijät voivat äänestää suosikkinsa. Toisen pionipäivän teemana ovat Itoh-hybridit ja myöhään kukkivat pionilajikkeet.

Ryhmien lisäksi yksittäiset vierailijat ovat tervetulleita käymään, kun vierailusta sovitaan vähintään päivä aikaisemmin.

Kirjoitan Sulev Savisaaren kanssa toista vironkielistä pionikirjaa. Savisaar kirjoitti ensimmäisen pionikirjan ”Pojeng” vuonna 2009. Kirjaprojekti on yhdistänyt monien maiden pionialan ammattilaiset ja harrastajat, joilta olemme saaneet kuvia sekä tietoa pioneista tai tapahtumista kirjaa varten.

Kotisivujen ja verkkokaupan linkki
Facebook-sivun linkki

%d bloggaajaa tykkää tästä: