Aloittelijan tietopaketti

Pioniharrastus on mukavaa ja antoisaa niin aloittelijalle kuin kokeneellekin pionikolle ja sen voi aloittaa kuka tahansa. Tästä artikkelista löytyy kaikki tieto pioniharrastuksen helppoon aloitukseen.

 

1. Mitä lajikkeita kannattaa valita?

Erilaisia pionilajikkeita on olemassa tuhansia ja niitä rekisteröidään koko ajan lisää. Aloittelevalle harrastajalle voikin tuottaa vaikeuksia valita omaan puutarhaan sopivat lajikkeet. Suosittelemme aloittamaan vanhoista, kestävistä ja luotettavista lajikkeista. Ne ovat myös yleisimpiä lajikkeita, jotka eivät hintansa puolesta vaadi valtavaa taloudellista panostusta. Tähän on listattu tällaisia lajikkeita kukintakauden mukaan. Jos valitsee jokaisesta kaudesta pionin, voi niiden kukinnasta nauttia parhaillaan koko kesän.

Varhaiskaudella kukkivia lajikkeita:

Kuolanpioni (P. anomala)
2016-05-24 013 P.anomala Brunnera_zpsfvygygse

’Athena’
Athena20100615

’Rubra Plena’
RubraPlena

Keskikaudella kukkivia lajikkeita:

’Lemon Chiffon’
LemonChiffon20110619

’Edulis Superba’
EdulisSuperba320080703

Myöhäiskaudella kukkivia lajikkeita:

’Elsa Sass’
ElsaSass20090717 (1)

’Sarah Bernhardt’
SarahBernhard20090713

’Ann Cousins’
Ann Cousins

 

2. Mistä pioneja ostetaan?

Monista puutarhoista löytyy pioni tai parikin, vaikkei pihan omistaja olisikaan varsinainen pioniharrastaja. Kun pionikärpänen puree, on pioneja tietenkin hankittava pihaan lisää. Paras tapa hankkia pioneja on ostaa juurakoita syksyllä. Syksyllä istutetut juurakot kukkivat usein jo seuraavana kesänä. Juurakot kannattaa ostaa pioneihin erikoistuneilta kasvattajilta, jotta ne ovat varmasti laadukkaita. Kasvattajat aloittavat juurakoiden myynnin usein jo alkuvuodesta ja uusille harrastajille tuleekin usein yllätyksenä, että näiden juurakoiden toimitukset ovat vasta seuraavalle syksylle. Tilauksen voi toki tehdä vasta lähempänä syksyä, mikäli tavoitteena ei ole napata ostoskoriin jotain harvinaisempaa herkkua. Pioneja voi ostaa myös ruukkutaimena pitkin kesää eri puutarhaliikkeistä. Tutustu Suomen Pioniseuran tarjoamiin jäsenetuihin täällä.

 

3. Pionien istutus

Katso ohjeet istutukseen täältä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: