Alkaja

Kun muutimme maalle, ikkunan alla kukki muhkea kuolanpioni, P. anomala. Runsaasta kukinnasta huolimatta se ei tehnyt siemeniä. Arvasimme, että pionimme oli itsesteriili, se ei pölyttynyt omasta siitepölystään. Seuraavana kesänä hankimme siitepölyä toisesta kuolanpionista ja pölytimme omamme, ja saimme syksyllä kerätä talteen lähemmäs kaksi tuhatta siementä.  

Seuraavalla kerralla pölytimme kuolanpionimme kartanopionin, P x hybrida, siitepölyllä. Siemeniä tuli vähän mutta tuli kuitenkin. Kylvimme siemenet ja annoimme pionien varttua. Kesällä 1995 saimme huomata, että olimme saaneet joukon pioneja, joista jotkut olivat kuolanpionin näköisiä, jotkut kartanopionin näköisiä ja muut kaikkea niiden väliltä.  

Rea Peltola valikoi niistä muutamia parhaita mukaan, kun muutimme. Ne ovat ilahduttaneet meitä uudessa puutarhassamme kaksikymmentä vuotta. Nyt Rea on rekisteröinyt niistä parhaan. Lempinimi ”Alkaja” on vaihtunut vuonna 2020 lajikenimeksi ’Alkaja’.

Jos tiedätte kuolanpionin ja kartanopionin, tiedätte missä mennään. ’Alkaja’ on suuri, elinvoimainen ja helppohoitoinen pioni, sen vakiintunut kasvusto on yli metrin korkuinen. Sen lehdykät ovat leveämmät kuin kartanopionilla ja kapeammat kuin kuolanpionilla. ’Alkaja’ ei tarvitse tukemista, mutta näyttää loppukesällä paremmalta, jos varsia hieman kootaan yhteen. Moni muukin pioni hyötyy tästä.

’Alkaja’ kukkii ensimmäisten pionien joukossa, samoihin aikoihin kuin tillipioni, kuolanpioni ja kartanopioni. Sivulle avautuvat, yksinkertaiset kukat lepäävät lehvästön päällä. Loistavan punainen, vivahteikas kukka on väriltään viileämmän punainen kuin kartanopionilla ja paljon kirkkaamman punainen kuin kuolanpionilla. Kukinta-aika on lyhyt, viikon verran. Mutta kun ’Alkaja’ kukkii, sen huomaa. Ja sen huomaa kauempaakin. Sirot lehdet ovat hauskan näköisiä pitkälle syksyyn.

Puhtaaseen maahan istutettu ’Alkaja’ kukoistaa melkein ilman hoitoa.
Huonoon savimaahan istutettu, vakiintunut ’Alkaja’ kukkii tässä tukematta 25.5.2018.
Etualalla on tulossa olevia kiinanpioneita ja taustalla paleltuneita ruusun varsia.

Teksti ja kuvat: Vesa Koivu


’Alkaja’ löytyy Amerikan pioniyhdistyksen pionirekisteristä täältä

%d bloggaajaa tykkää tästä: